Informácie pre vás...

Pre bezpečnú manipuláciu s elektromobilmi a ich servis je nevyhnutné, aby zamestnanci autorizovaných aj nezávislých opravovní absolvovali základne  školenie. Tieto školenia sú organizované v troch úrovniach v súlade s požiadavkami na prácu s vysokonapäťovými systémami v zmysle zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a Vyhlášky č. 508/2009 Z. z..

Na základnej úrovni je povinná kvalifikácia pre všetkých pracovníkov opravovne označovaná ako ‘eMobility Poučená osoba (EPO). Podľa § 20 vyhlášky 508/2009 Z.z. nie je nutné za to platiť dodatočne alebo absolvovať školenie mimo firmu. Poučenie môže vykonať váš zamestnanec priamo v prevádzke, ak má príslušnú kvalifikáciu a schopnosť na to. Osoba s odbornou spôsobilosťou podľa § 21 až §23 môže uskutočniť sama poučenie a o ňom vystaviť písomný doklad – zápis o poučení, ktorý obsahuje rozsah poučenia, podpisy školiteľa a osoby poučenej.

Ďalšie informácie nájdete (tu)

Vysokonapäťový technik (VNT). Kto to je? Je to vyštudovaný Elektrotechnik. Fyzická osoba, ktorá má ukončené stredoškolské elektrotechnické vzdelanie alebo vysokoškolské elektrotechnické vzdelanie.

Každých 5 rokov musí absolvovať úspešne dovzdelávanie a lekársku prehliadku. Dovzdelávanie sa volá KURZ elektrotechnikov a končí skúškou. Kurzu elektrotechnikov s preskúšaním na § 21 (18 hodín 95€), ktorý ho oprávňuje ako preškolenú osobu k diagnostike vysokonapäťových batérií, ich demontáži a montáži, baleniu batérií v normálnom režime a práci na odpojenom vysokonapäťovom systéme. Za prítomnosti Vysokonapäťového experta (VNE), ktorý je samostatným elektrotechnikom a má ukončený stupeň vzdelania na §22 môže pracovať (VNT) aj na zapojenom vysokonapäťovom systéme vozidla ako asistent. Súčasťou kvalifikácie (VNT) je tiež splnenie požiadaviek v zmysle zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a Vyhlášky č. 508/2009 Z. z.,  o odbornej spôsobilosti na činnosť na technickom zariadení elektrickom. Ako ste správne pochopili podmienkou k prihláške na tento kurz je vzdelanie. Ak nemáte stredoškolské elektrotechnické vzdelanie, kurz nemôžete absolvovať. Ďalej je podmienka zdravotná spôsobilosť osoby na prácu, ktorá sa posudzuje na základe výsledku lekárskej preventívnej prehliadky vo vzťahu k práci. Osvedčenie pre technika (VNT) je potom platné 5 rokov.

Ďalšie informácie nájdete (tu)

Ak ukončíte §21 úspešnou skúškou a potom ubehne 1 ROK vašej praxe v elektro-odbore, ktorý patrične zdokladujete, môžete požiadať o skúšku na §22.

Získanie najvyššieho kvalifikačného stupňa, Vysokonapäťový expert (VNE). Kto to je? Je to vyštudovaný Samostatný Elektrotechnik. Fyzická osoba, ktorá má ukončené stredoškolské elektrotechnické vzdelanie alebo vysokoškolské elektrotechnické vzdelanie.

Každých 5 rokov musí absolvovať úspešne dovzdelávanie a lekársku prehliadku. Dovzdelávanie sa volá KURZ elektrotechnikov a končí skúškou. Kurzu elektrotechnikov s preskúšaním na § 22, s napätím do 1000 V (24 hod. bežná cena kurzu 120€), ktorý ju oprávňuje ako preškolenú osobu k vykonávaniu opráv vysokonapäťových batérií, baleniu batérií v kritickom režime, riešeniu neštandardných situácií s vozidlom a práci na neodpojenom vysokonapäťovom systéme. Súčasťou kvalifikácie (VNT) je tiež splnenie požiadaviek v zmysle zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a Vyhlášky č. 508/2009 Z. z. (§21 a §22 súčasne) o odbornej spôsobilosti na činnosť na technickom zariadení elektrickom. Ako ste správne pochopili podmienkou k prihláške na tento kurz je vzdelanie. Ak nemáte stredoškolské elektrotechnické vzdelanie, kurz nemôžete absolvovať. Ďalej je podmienka zdravotná spôsobilosť osoby na prácu, ktorá sa posudzuje na základe výsledku lekárskej preventívnej prehliadky vo vzťahu k práci. Osvedčenie pre technika (VNT) je potom platné 5 rokov.

Ďalšie informácie nájdete (tu)

Pre detailnejšiu manipuláciu s elektromobilmi a ich servis je odporúčané absolvovať tiež dôkladné tematické školenia, ktoré starostlivo pripravujú jednotlivý importéri automobiliek k svojim modelom. Tieto školenia sú organizované za intervencie Zväzu autoservisov SR aj pre účastníkov zo slobodných autoopravovní za odplatu.

PRIHLÁŠKY na štúdium (2 roky) za ELEKTROTECHNIKA  (tu).

PRIHLÁŠKY na Kurz §21  (tu)

Zvýhodnená cena pre hromadné prihlášky cez Zväz autoservisov 70 € bez DPH/ účastník

PRIHLÁŠKY na Kurz §22 (tu)

Zvýhodnená cena pre hromadné prihlášky cez Zväz autoservisov (do 1000 V, objekt A): 80 € bez DPH/ účastník